Artikler og gode råd:
ARTIKLER
HUNDERACER

Kontakt os på: info@kennel-guiden.dk

Hundesygdomme - Hvis din hund er syg eller dårlig

Hunde kan ligesom mennesker lide af mange forskellige slags sygdomme / hundesygdomme. Men hvad skal man være opmærksom på og hvordan finder man ud af om ens hund har en hundesygdom og fejler noget? Det kan du læse mere om her.

Hundesygdomme - HD

HD betyder hofteledsdysplasi og er en hoftesygdom. Det er en af de hundesygdomme, hvor lårbenet og hoften ikke passer helt sammen. Det kan give hunden smerter og gøre at den ikke kan gå rigtigt.

Denne hundesygdom er arvelig på en måde, som er polygenetisk. Polygenetisk betyder, at det kan være flere forskellige gener der har en risiko for at give hunden HD. Det kan ske hvis hunden lever i et for negativt miljø, får forkert foder, udvikler sig for hurtigt eller får for meget motion.

Har din hund hundesygdommen HD, vil den have meget svært ved at rejse sig. Den har ikke lyst til at stå op vil ligge sig ned så snart den får chancen. Når den så endelig er oppe at gå vi den slingre meget i bagkroppen.Hundesygdomme - AD

AD betyder albueledsdysplasi og er en af de hundesygdomme som betegnes som en ledsygdom. AD er når leddene udvikler sig unormalt. Det kan udvikle mange forskellige lidelser. Det som disse lidelser / hundesygdomme dog har tilfælles er, at de alle kan udvikle slidgigt hvis hunden får fejlbelastet sine led.

Slidgigt er en af de hundesygdomme hvor ledbrusken bliver knust, og omkring den vil udvikles nyt knoglevæv omkring leddet. Dette kan gøre at leddet ikke fungerer optimalt og det kan være utrolig smertefuldt for din hund af have denne hundesygdom. AD er ligesom HD en af de arvelige hundesygdomme, der aktiveres ved f.eks. forkert hundefoder eller hvis din hund får for meget motion.

De første symptomer ved sådanne hundesygdomme, vil begynde at vise sig i helt ned til 4 måneders alderen. Man kan se tegn på hundesygdommen, hvis hundehvalpe er stive i benene. Det ses mest tydeligt lige efter hunden har ligget ned i længere tid. Når den går, har den meget stive ben. Hvis der er gigt i begge ben, vil det være meget tydeligt at se. Hundehvalpens poter vender en smule udad og dens albuer vil blive holdt tæt ind til kroppen. Hundehvalpen vil senere i gigtforløbet begynde at halte.Hundesygdomme - OCD

OCD betyder osteochondritis dissecans og er en af de hundesygdomme der kategoriseres som en ledsygdom. OCD er når ledbrusken ikke udvikler sig ordenligt. Den unormale ledbrusk kan senere give slip på det knoglevæv der ligger neden under. Det kan udvikle sig til slidgigt men det er eventuelle belastninger der afgøre hvor voldsom udviklingen kommer til at blive. OCD er som HD og AD iblandt de arvelige hundesygdomme, der aktiveres ved f.eks. for meget motion eller forkert hundefoder.

Inden din hund kan blive tjekket for en af de nævnte hundesygdomme: AD, HD eller OCD, skal du eller din dyrlæge skaffe en rekvisition fra nettet. Den købes på www.hundeweb.dk og skal derefter udskrives. Din hund skal nemlig have taget røntgenfotos for at bevise om den har en af følgende hundesygdomme: AD, HD eller OCD. Der er et sagsnummer på din rekvisition som skal med på røntgenfotografierne og der kan derfor ikke blive fortaget nogen røntgenfotografering før rekvisition er købt.

Det er hofteleddene der skal undersøges på din hund, hvis den har en af de tidligere nævnte hundesygdomme. Det er blevet et krav, at hunden er bedøvet eller på anden måde beroliget, når billederne eller videofilmen skal tages for at identificere disse hundesygdomme og problemer. Grunden til det er, at musklerne skal være afslappede når billedet bliver taget.

Ved AD, HD eller OCD-rekvisitionen hundesygdomme, skal din dyrlæge skrive hvilken bedøvelse eller narkose der er blevet brugt til at tage billederne med. Hundens ID-mærkning skal også aflæses og skrives i papirene. Til sidst skal du selv skrive under. Husk at læse papiret igennem før underskrivningen for at sikre dig at alle oplysninger er korrekte. Derefter vil din dyrlæge sende papirene og billederne ind til DKK.

Tip en ven:
Del denne side:|
TILMELD NYHEDSBREV
NYE HUNDEVIDEOER